Apa Itu Teknik GMO Dalam Pertanian
Organisma Diubahsuai Secara Genetik (GMO) adalah satu proses pengubahsuaian ciri-ciri asal sesuatu (sama ada bakteria, fungus, tumbuh-tumbuhan atau haiwan) secara genetik.
Teknik itu diperkenalkan bertujuan untuk menjadikan organisma yang dihasilkan berdaya tahan (rintang) kepada penyakit, cepat matang, dapat bertoleranci kepada racun, lebih berkualiti dan sebagai kawalan biologi atau meningkatkan zat (sekiranya melibatkan tanaman makanan).
Teknologi tersebut meliputi proses memasukkan genetik dari bahan lain (bakteria, fungus, tumbuhan dan haiwan) yang didapati sesuai yang akhirnya menghasilkan satu sifat baru yang melengkapi proses atau GMO tersebut.
Di negara ini, ia telah bermula sejak tahun 1980-an manakala di negara-negara maju lebih awal lagi.
Pada pertengahan 1990-an, Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS) misalnya telah cuba mengubahsuai ciri-ciri asal bakteria E-coli yang terdapat dalam perut manusia yang berpotensi untuk tujuan keseimbangan alam sekitar.
Di barat, teknologi GMO lebih kehadapan melalui penghasilan hasil-hasil pertanian seperti padi, tomato, kentang, tembakau dan sebagainya yang didapati mampu menahan penyakit dan penghasilan yang tinggi serta enak
Lebih menarik, saintis Amerika Syarikat dengan kerjasama petani Jepun telah membuktikan bahawa hasil padi yang telah menjalani proses GMO telah meningkat sehingga 35 peratus.
Teknik itu diperkenalkan bertujuan untuk menjadikan organisma yang dihasilkan berdaya tahan (rintang) kepada penyakit, cepat matang, dapat bertoleranci kepada racun, lebih berkualiti dan sebagai kawalan biologi atau meningkatkan zat (sekiranya melibatkan tanaman makanan).
Teknologi tersebut meliputi proses memasukkan genetik dari bahan lain (bakteria, fungus, tumbuhan dan haiwan) yang didapati sesuai yang akhirnya menghasilkan satu sifat baru yang melengkapi proses atau GMO tersebut.
Di negara ini, ia telah bermula sejak tahun 1980-an manakala di negara-negara maju lebih awal lagi.
Pada pertengahan 1990-an, Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS) misalnya telah cuba mengubahsuai ciri-ciri asal bakteria E-coli yang terdapat dalam perut manusia yang berpotensi untuk tujuan keseimbangan alam sekitar.
Di barat, teknologi GMO lebih kehadapan melalui penghasilan hasil-hasil pertanian seperti padi, tomato, kentang, tembakau dan sebagainya yang didapati mampu menahan penyakit dan penghasilan yang tinggi serta enak
Lebih menarik, saintis Amerika Syarikat dengan kerjasama petani Jepun telah membuktikan bahawa hasil padi yang telah menjalani proses GMO telah meningkat sehingga 35 peratus.
No comments:
Post a Comment